655 felvételizőt vár május végén az ELTE GTI

2018.05.04.
655 felvételizőt vár május végén az ELTE GTI
Az ELTE GTI gazdasági mesterképzései iránt érdeklődő 655 jelentkező rövidesen kézhez kapja azt a mai napon borítékba került levelet, amely a május 28-án és 29-én lebonyolításra kerülő felvételi vizsgák menetéről nyújt részletes tájékoztatást. 

Amint Ormos Mihály intézetigazgató elmondta, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet mesterképzései iránt az idén igen nagy érdeklődés mutatkozott: a gazdasági mesterszakokat indító egyetemek rangsorában az ELTE a második helyen végzett. A jelentkezőkre most két részből álló felvételi vizsga vár, s el kell végezniük kapcsolódó adminisztrációs feladatokat is: ez az egyes jelentkezők esetében akár hosszabb időt is igénybe vehet majd.

Az adminisztrációs szakaszon túl a felvételi eljárás még két részből, írásbeli és szóbeli vizsgából áll – ismertette Szoboszlai László, az ELTE GTI Tanulmányi Hivatalának vezetője a felvételi napjának menetrendjét. Az írásbeli időpontjáról a most kipostázásra kerülő levélben értesíti a jelentkezőket, a szóbeli pontos beosztását azonban a vizsga helyszínén teszik majd közzé. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi vizsga csak abban az esetben lesz érvényes, ha a jelentkező a felvételi eljárás mindhárom szakaszában részt vesz.

Lamanda Gabriella, az ELTE GTI felvételi vezetőjének tájékoztatása szerint a 45 pontos felvételi vizsga 35 pontos írásbeli vizsgából és 10 pontos szóbeli részből áll: ez utóbbi nem formális vizsgát, hanem motivációs beszélgetést jelent. Az írásbeli vizsgán egyrészt teszt jellegű kérdések formájában a logikai készséget, az általános közgazdasági, üzleti, társadalmi ismereteket fogják majd felmérni. A vizsga második részeként az adott szakhoz kapcsolódó szakmai kompetenciák felmérése céljából a jelentkezőknek a szakhoz kapcsolódó három különböző szöveg közül kettőt választva kell majd rövid értelmezést, elemzést, értékelést készíteniük. A szóbeli részen elsősorban a szakmai elhivatottság és a tanulmányi motiváltság felmérésére fókuszálnak.

A felvételi adminisztráció keretében a Tanulmányi Hivatal munkatársai a felvételhez kapcsolódó dokumentumokat tekintik át, majd ezek alapján megállapítják a felvételi pontok első két részét: a korábbi tanulmányi eredmények alapján kapott pontokat (ez maximum 45 pont lehet), illetve az esetleges többletpontokat (ez pedig maximum 10 pont). A felvételi pontok fennmaradó 45 pontját a felvételi vizsga eredménye adja. Az adminisztráció keretében végzik el a kreditellenőrzést, vagyis annak vizsgálatát, hogy a felvételiző rendelkezik-e a megjelölt mesterszakhoz előírt kreditértékű előtanulmánnyal. 

A felvételi vizsga eredményeit – tájékoztató jelleggel – várhatóan 2018. június 28-án tesszük majd közzé honlapunkon. A felvételi döntésről 2018. július 25-ét követően az Oktatási Hivatal küld értesítést.