Az első félév nem csak a tanulásról szól!

2018.10.24.
Az első félév nem csak a tanulásról szól!
A gólyatábort követően az első hetekben újra találkozhattatok egymással a Könyvtár Klub & TreffOrt Kertben. Az első benyomásokról és a félév következő legjobban várt eseményének kulisszatitkairól Horváth Mihály, az ELTE EHÖK elnöke mesélt nekünk.

Egy korábbi interjúban azt olvastam, számodra kulcsfontosságú a hallgatók egyetemi közösségi életbe való integrálása. Miért gondolod, hogy erre nagy hangsúlyt kell fektetni?

Korábban a BTK HÖK elnöke voltam, ahol a rendezvényszervezés mindig is központi szerepet kapott. Sok hallgatói önkormányzat létezik, ahol a rendezvények szervezését kiadják önszerveződő köröknek, így például egy gólyatábor megszervezéshez is esetenként minimális közük van. Ebben szerintem az az óriási hiba, hogy kihagynak egy remek lehetőséget, ahol személyesen megismerhetnék a leendő hallgatókat. Nyilván ezt meg lehet tenni, ha elmész egy buliba, és ott szóba állsz velük, viszont egy gólyatábor kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy igazán megismerd a hallgatókat. Itt meg tudnak kedvelni, és ismerős leszel a számukra. Azért, mert elbírálod a szoctámot, nem fognak szeretni téged, még csak megismerni sem. Kiírod az elbírálást, aki megkapja, az örül neki, aki meg nem kapta meg, az pedig nem. Amikor egy táborban vagytok 1200 fővel, ahol minden szervező a hallgatói önkormányzathoz tartozik, akkor tudnak valahova csatolni. Például, hogy milyen élményem volt vele, rendesek voltak-e velem, jófejek-e. Fontos, hogy olyan helyzetben találkozhassunk, ami számukra is és számunkra is előnyös, hogy személyesen is megismerjenek minket, és ne csak egy Facebook-oldal, egy honlap, vagy egy e-mail cím legyünk.

Hogy sikerült a Welcome to GTI buli? 

Szerintem alapvetően jól sikerült, nyilván ez egy első próba volt. Ez most egy sima buli volt, DJ-vel és minimális italakcióval. El lehetett jönni, megismerni egymást, kicsit együtt lenni a gólyatábor után. Még nem tudtuk pontosan, hogy mire számítsunk, de a gólyatábor már egy jó irány volt arra, hogy elkezdjük felmérni, miket szeretnek a GTI-s hallgatók. Ahhoz képest, hogy jelenleg a többi karhoz képest kevesebben vannak, ugyanúgy megtöltötték ezt a helyet, mint ahogy a bölcsészek szokták. Azt látom a GTI-s gólyákon, hogy nagy igény van az egyetemi rendezvényekre. A gólyatábori részvételük is magasnak számított. 250 fő a 600 felvett hallgatóból az egészen nagy részvételi arány. Én most is úgy láttam, hogy sokan eljöttek, a hangulat pedig rendben volt. 

Az ilyen és ehhez hasonló közösségépítő események megszervezését kiknek köszönhetjük?

Sokat gondolkoztunk rajta, hogy ennek mi legyen a menete, és a legkézenfekvőbb megoldás az volt, hogy kezdetben az EHÖK intézze ezeket a dolgokat, hiszen a GTI hallgatói nem tartoznak közvetlenül egyik karhoz sem. Most az Intézetet érintő összes ügyet mi csináljuk: az őket érintő bizottságokba mi delegálunk, az intézeti tanácsba is mi megyünk, és a hozzájuk tartozó rendezvényeket szintén mi szervezzük. Például a gólyatábor gyakorlatilag az én kezembe futott össze. Czinege András gazdasági alelnök és Máthé Izabella, a GTI-s ügyekért felelős elnöki megbízott voltak sokat a segítségemre. Most egy kicsit erőn felül próbálunk a GTI-vel foglalkozni. Emellett próbálunk még haladni azzal, hogy ezt az érdekképviseletet minél hamarabb a GTI-s hallgatókra tudjuk bízni, meglegyen az a keret, amibe bele tudnak csatlakozni, és azt úgy tovább alakítani, ahogy ők szeretnék. 

A gólyatábor és a Welcome party után milyen további programokkal segíti az EHÖK az új GTI-s hallgatók beilleszkedését megszokott egyetemi vérkeringésébe?

Nagyon előre még nem gondolkodtunk. Amivel eddig tudtunk és szerettünk volna foglalkozni, az azok a mindenki által várt gólyaintegráló rendezvények, mint a gólyatábor és a gólyabál. Amikor láttuk, hogy mekkora igény van ezekre, akkor kaptunk észbe, hogy további eseményeket kellene szervezni. A múltkori is egy nagyon gyorsan szervezett, ad hoc buli volt, hiszen szorított az idő, de a következőre már jobban készülünk. Jelenleg a gólyabál szervezése zajlik, amely előre láthatólag november végén kerül megrendezésre.

Jelenleg hogy állnak az előkészületek?

Ugyanabban a felállásban lesz, mint a gólyatábor volt: a BTK-val és a Bárczival közösen tartjuk a gólyabált. A lágymányosi campus Gömb aulája lesz a helyszín, a nagy létszám miatt két színpaddal: egy a Harmónia teremben, egy pedig a Gömb aulában. Lesznek fellépők, DJ-k, és természetesen a gólyatánc sem fog elmaradni!