„Döntéstámogató vezetői számvitel” másként

GTI Press | 2017.12.04.
„Döntéstámogató vezetői számvitel” másként
Elérkeztünk Laáb Ágnes tanárnő könyvéről folytatott beszélgetésünk záró részéhez, amiben többek között arról olvashattok, hogy milyen meglepetéseket tartogatott a kötet írása a szerzőnek, valamint hol és milyen kedvezményekkel tudjátok megvásárolni a „Döntéstámogató számvitel érthetően”-t.

Ha jól tudom, már 2010-ben írt egy hasonló könyvet „Döntéstámogató vezetői számvitel” címmel. Miben különbözik ez a korábbitól?

Ebben a könyvben nem mesék, hanem éles élethelyzeteket ábrázoló filmrészletek, történetek vezetik fel az egyes témaköröket. Szinte tapintható a feszültség, ami a vezetői megbeszélést uralja, és aminek a legfőbb oka többnyire az, hogy hiányzik az a releváns információ, amely alapján magabiztosan és gyorsan dönteni lehetne. Számos személyesen átélt példával is fűszerezem a problémák bemutatását, élve a humor eszközével is. Ilyen például az az eset, amikor a vállalat két gyárigazgatója sutba vágva az elméleti közgazdászok ajánlásait úgy döntik el, melyikük ajánlatát fogadják el, hogy ki tud a bowlingpályán 10 dobásból több fát leütni.

De komolyra fordítva a szót: a kontrolling – amelynek előszobájaként fogható fel a vezetői számvitel – viszonylag fiatal terület, 35 éve még az egyetemen nem is tanítottak ilyen tárgyat. Ez azonban nem zárja ki, hogy módszertana, amely jórészt az ipari társadalom feltételei között alakultak ki, mára már szinte teljesen hasznavehetetlen a tudástársadalomban. Sőt! Amiatt, hogy a vállalati vagyon egyre nagyobb részét nem tudjuk értékkel felvenni a mérlegbe, s így nem is számolunk velük, egyre nagyobb a tévedés veszélye, ha ezek figyelembe vétele nélkül akarunk dönteni. Más kutatókkal együtt nálam sincs a bölcsek köve a jó és mindenki számára megfelelő módszerekre, de legalább igyekeztem egyértelműen rámutatni arra, hogy mit tartok a legsürgetőbb megoldásért kiáltó problémáknak, és arra is, milyen következményei vannak ezek szőnyeg alá söprésének.

Volt-e valami, ami Önnek is meglepetést jelentett a könyv írása során?

Igen. Minden fejezetnek szigorú logika mentén építettem fel a vázát, úgy, hogy az adott fejezetben tárgyalt témakörrel kapcsolatban milyen problémák merülnek fel a gyakorlatban (kezdve a mindig és mindennel szembeni tipikus ellenállással, majd a vezető és kontroller közötti munkamegosztás problémáin át számos olyan akadályt nevén nevezve, mint a vezetői/szakértői alkalmatlanság, hozzá nem értés, felelőtlenség, vagy akár a tisztánlátásban való ellenérdekeltség). A másik visszatérő és egymáshoz kapcsolódó gondolatfüzért annak szántam, hogy az adott fejezetben tárgyalt témakörhöz milyen kihívások kapcsolódnak a tudásalapú társadalomban, és hogyan lehetne azokat előremutató módon kezelni. A könyv első fejezete a „Krízispont” című film egyik legizgalmasabb jelenetével indul, míg az utolsó tartalmi kérdéseket boncolgató fejezethez valami ösztönös megérzés alapján a „12 dühös ember” című világhírű, többszörös Oscar-díjas film hasonlóan lebilincselő fejezetét választottam. Csak az átkötő szöveg megírásakor jöttem rá, hogy ez a két film keretbe is foglalja a könyvet: kezdődik egy, az indusztriális társadalom által megkövetelt, tipikus, egyszemélyi döntéshozatallal, és befejeződik egy olyan döntéshozatali mechanizmussal, a teljes konszenzusra építő döntéssel. Ez a döntési módszer maga is az egyik láthatatlan vagyonelem, a szinergia része, hiszen az egyetértés a kis dolgokat is megnöveli, míg az ellentét a legnagyobbakat is tönkreteszi!

A beszélgetésünk apropója mégiscsak az új könyv. Hol lehet megvásárolni a „Döntéstámogató számvitel érthetően, szórakoztatóan” c. könyvet?

Október óta megvásárolható a Wolters Kluwers Kiadó 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 21-35. alatti épületében található boltban.

A kiadó 20% engedményt biztosít, a megrendelőknek. A következő kuponkódokkal:
Számviteli ismeretek érthetően, szórakoztatóan: SZI1701
Döntéstámogató számvitel érthetően: DSZ1701

A kötet megvásárolható továbbá a Bookline és a Lira könyvesboltokban is.