Gyere Te is az ELTE-re!

GTI | 2017.10.05.
Gyere Te is az ELTE-re!
Miért érdemes az ELTE-re járni, s mit tehetnek hozzá már meglévő értékeinkhez, az egyetem új gazdasági szakja? Induló sorozatunkban ezekről a kérdésekről Giró Dorottyával a Társadalomtudományi Kar hallgatójával beszélgettünk.

Miért választottad a nemzetközi tanulmányok szakot? Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Érettségi után olyan egyetemre és szakra akartam menni, aminek a diplomájával könnyen és gyorsan el tudok helyezkedni egy nemzetközi cégnél. Emellett nyilván az is fontos volt, hogy érdekeljen maga a szak. Nyelveket mindig szerettem tanulni, a politika és a diplomácia is érdekelt, ezért számomra a nemzetközi tanulmányok abszolút ideális választás volt. Az egyetemi évek alatt sokat tartózkodtam külföldön, – egy félévet csúsztam – így a következő félévben fogok államvizsgázni. Tehát már abszolút a végén járok a képzésnek, és amit reméltem ettől a szaktól, azt 90%-ban nyújtotta is.

Milyen kiegészítő lehetőségek vannak a szakmai fejlődésre vagy más területek megismerésére (szakkörök, másik tanszékek programjai, szakkollégiumok stb.)?

Év közben rengeteg hasznos workshoppal készül az egyetem, ezek legtöbbször angol nyelvűek. A programok közt találhatóak aktuális politikai témákat kifejtő kerekasztal-beszélgetések és konferenciák. De a kötelező szakmai gyakorlat során is rengeteg lehetőség van a fejlődésre, főleg állami intézményeknél és nemzetközi szervezeteknél (én például a Nemzeti Örökség Intézeténél voltam).

Milyen a társaság és az oktatók? Szakmailag milyen a „közeg”?

Az egyetemen az oktatók nagy része hatalmas szakmai tudással rendelkezik, ezért hitelesek és érthetőek az előadásaik. Sokan más egyetemen is oktatnak, akad polgármester és politikai szakértő, de a Magyar Külügyi Intézet igazgatója is óraadó. A társaság szerintem olyan, mint minden egyetemen, vannak motiváltabb és motiválatlanabb hallgatótársak is.

Milyen a szociális élet nálatok? Milyen szervezett szórakozási lehetőségek, programok vannak?

Vizsgaidőszak előtt, után, néha még közben is a TáTK (Társadalomtudományi Kar) szokott szervezni kiülős vagy beülős bulikat. Ezen kívül heti rendszerességgel tartanak filmklubot. Sajnos az időm nemigazán engedi, hogy minden programon részt vegyek, ezért sem tudom most felsorolni az összes programlehetőséget.

Új lehetőségként a GTI tárgyai közül is válogathatnak a hallgatók 2018 szeptemberétől. Hogyan tudnád a saját területedet és a gazdálkodástudományt előnyösen, a saját szakoddal párban jól hasznosítani?

A nemzetközi tanulmányok szakon belül is tanulunk, pénzügyet, közgazdaságtant, nemzetközi gazdaságtant, amiket az egyetemen nagyon hasznosnak találtam. Ugyanakkor a szakom mellé szerintem a nemzetközi gazdálkodás passzolna legjobban, de a menedzsment es a vállalkozás-gazdaságtan is nagyon előnyös lehet. Saját vállalkozás indításához szerintem elengedhetetlen a gazdálkodástudományi alapok ismerete.