Intézetünk oktatóinak nagy sikerű előadásai az ELTEfeszten

GTI Press | 2017.10.15.
Intézetünk oktatóinak nagy sikerű előadásai az ELTEfeszten
2017. október 13-án az ELTE Gólyavárban számos izgalmas előadást hallhattak az érdeklődők nem csupán az ELTE Institute of Business Economics 2018 szeptemberében induló képzéseiről, hanem a gazdasági felsőoktatás átalakulásáról, változásairól, az érvelés művészetéről, a vállalkozói létforma buktatóiról, valamint a reklámokról is!

Az ELTE Institute of Business Economics programjait Dr. Andor György egyetemi docens, intézetigazgató-helyettes előadása nyitotta meg az ELTEfeszt-en, aki a változó gazdasági felsőoktatást, a legújabb trendeket és irányokat mutatta be a jelenlévőknek. Semmiképpen sem elhanyagolható szempontok ezek, mivel a felsőoktatásba jelentkezők húsz százaléka (tehát közel 20.000 leendő hallgató) gazdaságtudományi képzés iránt érdeklődik, és ez a szám évről évre növekszik. Arról nem is beszélve – ahogy azt az előadásból is megtudhattuk –, hogy az informatikusok után a legnagyobb kezdő átlagjövedelemmel a gazdaságtudományi diplomával rendelkezők tudnak a munkaerőpiacra lépni. Az ELTE Institute of Business Economics itthon egy erős üzleti közgazdaságtani fókuszt képvisel, és rendkívüli ösztöndíj-lehetőségeket biztosít majd azoknak a tehetséges hallgatóknak, akik magas pontszámmal kerülnek be a képzésbe. Ami még egyedülálló, az az angol nyelvű képzés, ugyanis számos tantárgyat angolul (is) hallgathatnak a leendő szakemberek.

Vastaps zárta Dr. Verebics János egyetemi docens Hallgatók az aknamezőn. Ki éli túl a vállalkozást? című előadását, ugyanis bátran, szemléletes példákkal illusztrálta az egyetem és a valóság különbségét, ha már vállalkozásról van szó. A központban a vállalati bukások okai álltak: sokkolónak tűnik a számadat, hogy 5 éven belül már az induló vállalkozások fele elbukik, 10 év alatt pedig 10 vállalkozásból csupán kettő marad fent. Azt hihetnénk, hogy a leggyakoribb okok közt a piaci helyzet, a konkurencia vagy a megváltozott gazdasági helyzet van, azonban ez közel sincs így: az amerikai vállalatok 46 százaléka az inkompetencia miatt „mond csődöt”. Az viszont biztos, hogy az ELTE Institute of Business Economics-on végzett hallgatók magabiztosan elsajátítják majd egy vállalkozás működtetéséhez szükséges sikeres szakismereteket, a piaci túlélés művészetét, így nagy eséllyel ők vezetik majd azt a két, fennmaradó vállalkozást!

Dr. Margitay Tihamér egyetemi tanár Érvelés az üzleti életben című előadása nem csupán azoknak hasznos, akik győzni szeretnének a tárgyalóteremben, ugyanis a való életben is lépten-nyomon kerülünk olyan helyzetbe, amikor meg kell győznünk valakit, vagy bizonyítanunk kell valamit (vagy éppen minket akarnak meggyőzni). A meggyőzésnek pedig számos formája van, ami még ha „szabályellenes” is, meggyőzőnek tűnnek, ám nem a konklúziót igazolják: például pontosnak ható számadat egy homályosan megragadható tulajdonsággal párosítva egy reklám (félrevezető ám hatásos) kulcsmondata lehet. Azonban ezzel az érvelésre vonatkozó tudással felvértezve már nem fognak ki rajtunk, az biztos!

Ha már a reklámnál tartunk, Dr. Pázmándi Kinga egyetemi docens Ez itt a reklám helye… című előadása nagyon elgondolkodtató, és számos tévhitet lerombol, ami a közéletben kering és gyakori szóbeszéd tárgyát képezi a reklámokkal (és a reklámjoggal) kapcsolatban. Például azt is, hogy a reklámadó 2013-as bevezetésével egyáltalán nem változott a reklámköltések mértéke, ami 2016-ban Magyarországon 216 milliárd forintot tett ki! Természetesen a piaci változások és a megváltozott médiafogyasztási szokások sem maradhattak ki az előadásból!

Mindeközben – és az előadások szüneteiben – rengeteg érdeklődő kereste fel az ELTE Institute of Business Economics standját, ahol a mosolygós, kedves, segítőkész oktatók játékkal, teljes körű tájékoztatással a képzésekről, színes prospektusokkal és ajándékkal várták az érdeklődő középiskolásokat.

A nagyszünetet követő program, amelyet Dénes Rita és Bedzsula Bálint egyetemi tanársegédek vezettek, talán a legközvetlenebb és leggyakorlatiasabb része volt a pénteki napnak. Különböző területről érkező, végzett hallgatók meséltek egyetemi éveikről, az álláskeresésről és elhelyezkedésről, valamint szakmai sikereikről egy kötetlen beszélgetésben.