Mennyire elismertek az ELTE GTI szakjai? – friss rangsorkörkép

2019.12.29.
Mennyire elismertek az ELTE GTI szakjai? – friss rangsorkörkép
Hol áll az ELTE GTI a friss rangsorokban? Összeállításunkban három forrásra támaszkodva mutatjuk be ezt: HVG Diploma 2020, Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020, valamint a felvi.hu adatai alapján összeállított saját rangsoraink. 
Rang Intézmény Oktatói kiválóság (rang) Hallgatói kiválóság (rang)
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 1. 1.
2. Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2. 5.

Mindenhol az ELTE az élen!

Diplomájával az egyetem nevét egy életen át viszi magával mindenki. Ami a hazai egyetemek rangsorát illeti, itt szinte mindenhol az ELTE az élen. A HVG rangsorában a hallgatók és az oktatók kiválósága alapján is az ELTE lett az első – az előbbiben a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE), utóbbiban a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) megelőzve. A Figyelő rangsorában a jelentkezettek és felvettek száma szerint első az ELTE, itt a Debreceni Egyetem (DE) előtt. 

Gazdasági mesterszakok – az ELTE GTI piacvezető a szakjain

A hazai gazdasági mesterképzési területet ma már egyértelműen az ELTE és a BCE uralja, országosan nagyjából minden második hallgató e két intézmény valamelyikébe nyert felvételt 2019-ben. A BCE-n sok kisebb, országosan csak keveseket vonzó mesterszak is indul, ezekkel együtt összességében több mesterhallgatót vett fel, mint az ELTE. A négy nagylétszámú szak esetén (vezetés és szervezés, pénzügy, számvitel és MBA) – amelyeket az ELTE is indított 2019-ben – viszont már az ELTE GTI-re nyertek felvételt 2019-ben a legtöbben. Az ELTE GTI vezetés és szervezés mesterszakja az ország összes mesterszakja közül is a legnépszerűbb volt 2019-ben. A GTI célja, hogy a 2020-ban induló két új mesterszakja, a marketing, valamint a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakok is hasonlóan erős pozíciót érjenek el, és már az első évben piacvezetővé váljanak.

Rang Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján)
1. BCE GTK
2. ELTE GTI
3. DE GTK
4. BGE KKK
5. SZTE GTK

Gazdasági alapszakok – az ELTE GTI a BCE nyomában

Magyarországon mintegy 30 intézmény kínál gazdasági alapszakot. A felvételi átlagpontszámokat tekintve a BCE az első, az ELTE GTI némileg tágabbra nyitja a kapuit a felvételnél, de így is a második. Ezt támasztja alá a HVG gazdaságtudományi hallgatói kiválósági rangsora is, ahol BCE GTK, ELTE GTI, DE GTK a sorrend. A Figyelő szerint a két BCE-kar után jön az ELTE GTI, majd az SZTE GTK. 

Az ELTE GTI kisebb évfolyamokat indít a BCE-nél (méretben egyébként a BGE náluk is nagyobb). A 2020-as felvételi várakozásokat tekintve úgy tűnik, hogy a sajátos működési formára átalakult BCE a magasabb képzési díjaival és a saját ösztöndíjával nem a méretnövekedésre törekszik. Mivel az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályok szerint működő ELTE GTI sem tervez számottevő felvételi létszámnövekedést, így 2020-ban e két egyetem minden bizonnyal messze kiemelkedik majd hallgatóságával a mezőnyből. 

Alapképzéseinkről mindent megtudhatsz Intézetünk 2020. január 28-án 8.00–15.30 óra között megrendezésre kerülő Nyílt napján. A kiemelkedően nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvényre érdemes már most, ide kattintva előzetesen regisztrálni. A középiskolai mulasztás igazolására a részvételről igazolás kapható.