Miről szól, és miket tartogat még számunkra a BEAC 120?

2018.04.19.
Miről szól, és miket tartogat még számunkra a BEAC 120?
Idén lett 120 éves az ELTE sportegyesülete, a BEAC. Ennek tiszteletére hozta létre a klub vezetősége a BEAC 120 rendezvénysorozatot. De miről is szól igazából a BEAC 120? Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója volt segítségünkre a kérdés megválaszolásában.

A BEAC 120. születésnapi rendezvénysorozatából már több esemény is sikeresen lezajlott. Mik a rendezvénysorozat fő céljai?

Alapvetően az a célja a BEAC 120-nak, hogy a szakosztályok is meg tudják mutatni magukat. A szakosztályi rendezvényeket próbáljuk előtérbe helyezni, hogy minél több figyelmet kapjanak ezek az események. De be szeretnénk mutatni az elmúlt 120 év történelmét is, Eötvös Loránd hagyatékától kezdve az olimpiai bajnokokon és a szabadidős rendezvényeken keresztül az egyetemi sportközösség kialakulásáig. Rengeteg nagyon jó történet van, amiket előszedtünk, és szeretnénk elmesélni, átadni a mai sportolóknak.
Ezt az egészet úgy szeretnénk megmutatni a mai egyetemistáknak, BEAC-osoknak, sportkedvelőknek, hogy átérezzék azt, milyen kivételes dolog, hogy egy olyan klubban lehetnek, aminek ilyen elképesztő hagyománya van. Hihetetlen belegondolni, hogy az alapításkor még nem léteztek olyan klubok, mint a Real Madrid, a Bayern München vagy a Ferencváros. A BEAC alapítói egy olyan történelmi helyzetben ismerték fel az ügy fontosságát, amiben úttörőkként a magyar sport megteremtői voltak.

Lesz egy szakmai kerekasztal-beszélgetés is, ez hogyan fog kinézni, illetve milyen ünnepi terveitek vannak még?

A kerekasztal-beszélgetés kifejezetten a klub tagjainak, valamint a kerületi lakosoknak szól, és a BEAC múltjába vezet minket el. A klubnak van egy XI. kerületi arca is, sok helyi iskolás, illetve más intézmények egyetemistái is járnak hozzánk sportolni.
A következő nagyobb program május 8-án lesz, a BEAC első sportpályája kap egy emléktáblát, és ennek lesz egy felavató ünnepsége. A sportpálya egyébként az Allee Bevásárlóközpont helyén helyezkedett el, és egy közel 12 ezres lelátóval volt felszerelve.
Az Ünnepi Könyvhét alkalmából adjuk ki a magyar sportlövészet első olimpia bajnokáról, Prokopp Sándorról szóló könyvünket. Ezen kívül tervezünk még a klub elnökeiről állítani egy emléktáblát az egyetemen, és lesz egy ünnepi közgyűlésünk is, ahol a BEAC korábbi kiváló sportolóit fogjuk vendégül látni. Hámori Jenő, a BEAC egyetlen élő olimpiai bajnoka közreműködésével fogjuk díjazni a sportolókat.
Van egy sporttörténeti kiállításunk is, a BEAC – Az elsők, amellyel picit megpróbáljuk életre kelteni a történelmet.

Egy online pályázat keretein belül jött létre a BEAC 120 arculata. Honnan jött a pályázat ötlete?

Van egy kiváló kollégánk, aki alapvetően ezzel foglalkozik, de valami eredeti, egyedi ötletet kerestünk, illetve ez egy ráhangolódás is volt a BEAC 120-ra. Szerettünk volna egy hírt abból, hogy közeledik az esemény. Végül nagyon sok pályázati anyag érkezett be, és rendkívül sikeres lett ez az ötlet.
Letisztult az ünnepi logó. A BEAC 120-at, illetve az ELTE egyetemi sportot jelképező E betűt egy klasszikus és modern szimbólummá sikerült összeolvasztani. Ezt egyébként csak az ünnepi évre használjuk, szeretnénk vele a klub modernitását, aktualitását megmutatni.
Amikor én idekerültem, akkor az volt a fő cél, hogy csináljunk a BEAC-ból egy élő, lélegző, modern sportágakkal rendelkező, mai fiatalok számára vonzó sportegyesületet, ebbe beletartozik az arculat frissessége is.

Mióta vagy a BEAC ügyvezető igazgatója?

2012 óta. Korábban, 2010-től sportolóként, valamint ifjúsági elnöki pozícióban, előtte pedig hallgatóként már részt vettem a BEAC munkájában, úgyhogy lassan nekem is jön a tíz éves jubileumom.
Egyetemistaként is alapvetően a sporttal, sportszervezéssel foglalkoztam, ez az életem része lett, és végül megtalált a feladat. Nekem a BEAC abszolút – mind értékrendjében, mind történelmében – egy olyan klub, amivel teljesen azonosulni tudok, az életfelfogásom, a neveltetésem nagyon hasonló mentalitást tükröz.

Amióta ügyvezető igazgató vagy, mi az a dolog, amire a legbüszkébb vagy?

Már 145 meccset játszottam a futsalcsapatban, tehát sportolóként kezdtem, és azzal párhuzamosan lettem klubvezető. Fontosnak tartottam, hogy végigjárjam a ranglétrát, és hol szervezőként, hol – ha kellett – sofőrként, sportolónként, újságíróként, gyakorlatilag mindenhol próbáltam segíteni, hogy előre menjen a BEAC. Egy ilyen munka megkezdéséhez jó hozzáállás, tettrekészség, ambíció és egy vízió kell, főleg akkor, ha a klub olyan nehéz anyagi körülmények között van, mint amilyenek közül mi indultunk.
Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy remek csapatot sikerült összeszedni. A sport alapvetően csapatjáték, az egyéni sportoknál is rengetegen vannak a sikerek mögött; edzők, masszőrök, pszichológusok, marketingesek, orvosi stáb és még sorolhatnám.
Tehát azt hiszem a legnagyobb eredményem, hogy sikerült összeállítani egy olyan szervezői csapatot, akik hasonlóan gondolkoznak a BEAC-ról, mint én. Ők is többnek érzik ezt, mint egy munkahely. Olyan közösség jött létre, akik BEAC-osok, az ELTE-n is végeztek, itt sportolnak, és értik, hogy mit képvisel ez a Klub. Szerintem így tudunk hitelesek lenni.

Visszatérve a BEAC 120-ra, vannak olyan fejlesztések, amik a jubileum tiszteletére jönnek létre, de hosszú távú hatásuk is lesz?

Igen, csinálunk egy BEAC 120 névre hallgató stratégiát, sportkoncepciót, ami az egyes szakosztályoknak, sportágaknak a közép- és hosszú távú fejlesztési céljait foglalja össze. Ezzel párhuzamosan az ELTE kancellárjával, Dr. Scheuer Gyulával és Prof. Dr. Borhy László rektor úrral együttműködésben egy infrastruktúra-fejlesztésben is részt veszünk. A BEAC TAO-s sportágain, kiemelten a kosárlabdán keresztül szeretnénk megújítani az ELTE infrastruktúráját.
Első körben a gyakorlóiskolák tornatermeinek, valamint az ELTE műfüves pályáinak felújítása történik meg, illetve a Bogdánfy úti sporttelep csarnoka is felújításra kerül a tervek szerint. Azt hiszem, ezek szükségesek ahhoz, hogy a BEAC-nak ne csak az elmúlt 120 éve legyen sikeres, hanem hogy kicsit belefektessünk a jövőbe is. Azt szeretnénk elérni, hogy olyan sportinfrastruktúrában tudjanak sportolni az ELTE hallgatói, dolgozói, a BEAC-sportolók, ami méltó a Klubhoz és az Egyetemhez.