Mit és miért sportoljak az ELTE-n?

2018.08.09.
Mit és miért sportoljak az ELTE-n?
TRX, hastánc, lacrosse, swing, sziklamászás, polefitness, síszimulátor, hajózási ismeretek, kung-fu. Ezek mind szerepelnek az ELTE hallgatói számára biztosított sportolási lehetőségek között. És ez csak egy apró szelet abból, amit az egyetem nyújtani tud ezen a területen. Összeszedtük, hogy miért a legjobb döntés az ELTE-n sportolni.

A BEAC, az ELTE sok évtizedes sportmúltja mellett, kiváló nemzetközi eredményeket elérő sportolók egyesülete is. Az intézmény az egyetemi évek alatt sport téren is a legjobbat tudja nyújtani hallgatói számára. Folytonos fejlődés, nyitottság az újításokra és elképesztően színes kínálat. Ezek jellemzik az ELTE-n az egyetemi sportot.

  • A klasszikusabbnak nevezhető sportok listáján szerepel asztalitenisz, atlétika, futsal, futás, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás (férfi és női), röplabda, sakk, tenisz, tollaslabda, triatlon, floorball és falmászás.
  • Akik a táncművészetek irányából szeretnék megközelíteni az egyetemi sportot, azoknak is számos lehetősége van a választásra. Például a táncos testmozgásformák közül a hallgatók az ELTE-n tanulhatnak argentin tangót, cheerleadinget, hastáncot, jazztáncot, swinget, zumbát vagy néptáncot. Az intézmény néptáncegyüttese idén ünnepelte 60. születésnapját.
  • Küzdősport-fanatikusként vagy bátor ismerkedőként is bőven van mit kipróbálni. Ezen a téren szintén színes a paletta: van boksz, brazil jiu jitsu, kick-box, kung-fu és muay-thai boksz is.
  • Ha viszont a vízi sportok iránt rajongsz, az alábbiak közül választhatsz: hajózási ismeretek, kajak-kenu, úszás, vízilabda, valamint sárkányhajó bérlésre is van lehetőség az ELTE Vízisporttelepén.

Ezeken kívül lehetőség van még kipróbálni az aerobikot, a dinamikus jógát, a TRX-et, a funkcionális tréninget, a jógát, a kettlebellt, a kondicionálást, a tájfutást, a polefitnesst, a lacrosse-t, a spinninget, a squash-t, a sziklamászást, a tartásjavító konditornát, és még a természetjárással is jobban megismerkedhetünk, valamint egy játékvezetői tanfolyamot is elvégezhet, aki affinitást érez magában erre.

Az említett sportágak szinte mindegyike kurzusként indul, felvételükre a Neptunban van lehetőség. Egy kreditért heti egy alkalommal lehet egy sporttal ismerkedni. Az általános testnevelési kurzusok ára 6000 Ft félévente.

Egyetemi sport a kurzusokon túl

Az egyetemi kurzusok mellett is rengeteg sporttal kapcsolatos program és kiegészítő tevékenység közül választhatnak a hallgatók.

  • Páratlan lehetőség, hogy az ELTE sportegyesületeként működő BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club) edzésein is részt vehetnek a hallgatók, valamint csatlakozhatnak verseny-, illetve szabadidősportokhoz is. Az edzéseket a BEAC trénerei és az ELTE sportösztöndíjas hallgatói tartják. Ezen felül az egyesület személyi edzőinek és sportmasszőreinek szolgáltatásait is igénybe lehet venni.
  • Az egyetemi vezetés számára fontos, hogy a fogyatékossággal élő hallgatók, illetve dolgozók számára is könnyen elérhető legyen a sport, a testmozgás. Különlegesnek mondható kurzusok között szerepel a csörgőlabda és paraúszás. Az ELTE Inkluzív Sportnapon együtt mozoghat minden fogyatékkal élő és ép hallgató, illetve dolgozó. A rendezvény egyik fő célja a társadalom egy elfogadó gondolkodásmód felé „terelése”, valamint pozitív irányba formálása.

Az állandó testmozgási lehetőségek biztosítása mellett, az egyetem sportrendezvények szervezése terén is rendkívül aktív.

  • A 2017/18 őszi féléve is erősen indult, hiszen az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján – különleges programként –, az ELTE Aerobic tizedik születésnapja alkalmából, megrendezésre került egy hatalmas, egész napos Aerobic Party.
  • A rendszeresen megszervezett események között szerepel például az ELTE-BEAC Lágymányosi Futball Bajnokság, az 5VÖS 5KM elnevezésű futóverseny, az ELTE Sport7, az ELTE FitNight fitnesz fesztivál, a nyári vízitúrák, az ELTE Inkluzív Sportnap, az Éjszakai Sportnap, a Sárga70 teljesítménytúra is.
  • Az egyetemi sportolási lehetőségek rendkívül széles választékához (a kurzusokat is beleértve) számos sportlétesítmény áll a hallgatók rendelkezésére: a Tüskecsarnok, a BGGyK tornaterem, a Mérnök utcai sporttelep, a Vízisporttelep, az egyetem kollégiumai, a PPK IZU tornaterem, a Bogdánfy úti sporttelep.

Ha részletesebb tájékoztatást szeretnél a sportlehetőségekről, egy bizonyos sportágról, rendezvényről vagy a BEAC-ról, a következő linkek segítségedre lehetnek:

Sok sikert és sportban gazdag félévet kívánunk!