Sport az ELTE-n? – merre, mit és hogyan mozoghatnak a hallgatók és oktatók

2018.01.12.
Sport az ELTE-n? – merre, mit és hogyan mozoghatnak a hallgatók és oktatók
Gömör Ivánnal, az ELTE Sport Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk lehetőségekről, fejlesztésekről és a Fit Night rendezvénysorozatról.

Az ELTE-n kipróbálható sporttevékenységek palettája nagyon széles és színes. Valóban sokféle mozgásformára van itt lehetőség?

Igen, jelenleg közel 40 szabadidősport közül választhatnak hallgatóink, igen széles a kínálat. Az ELTE a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező egyetem, nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy a ranglisták elején vagyunk. A meglévő sportpályák, sporttelepek közel teljes kihasználtsággal üzemelnek délelőttönként és a délutáni, esti időszakban is. Délelőttönként az egyetemi oktatás számára biztosítjuk a sportinfrastruktúrát, délután és este pedig elsősorban a hallgatók és a dolgozók számára, szabadidősport célra. A meglévő sportinfrastruktúra-kapacitás már nem elegendő a megnövekedett egyetemi igények kielégítéséhez. A sportszolgáltatás, illetve a hallgatói és dolgozói sporthozzáférés tekintetében még vannak lehetőségeink, amiket mindenképpen ki is szeretnénk használni.

Milyen intézmények, sportlétesítmények biztosítanak helyet a testmozgáshoz?

Az egyetemi sportközpont a Bogdánfy utca 10/B alatt lévő Sporttelepen található. Itt biztosítjuk az oktatás és a szabadidősport számára a 2400 négyzetméteres sportcsarnokot, amelyben 3 db parkettás és 1 db filc borítású pálya fogadja a sportolókat. A csarnokban center pályát biztosítunk futsal-, kosárlabda- és kézilabda-mérkőzések számára is. Emellett rendelkezésre áll egy spinning terem 15 spinning kerékpárral, kondicionálóterem két helyiséggel (erősítőterem és egy külön helyiség funkcionális tréningre), egy parkettás-tükrös terem, ahol TRX-, tánc-, aerobik-, jóga-, rúdtánc- és küzdősportedzések is vannak.
A szomszéd ingatlanon található a Bogdánfy 10/A Sporttelep 2 db kispályás műfüves labdarúgópályával, 5 db salakos teniszpályával, egy rekortán borítású 330 méteres futópályával, egy kültéri poolballpályával és a kiszolgáló helyiségekkel.
A Mérnök utca 35. sz. alatt lévő Sporttelep a legnagyobb szabadtéri sportpályafelülettel rendelkező ELTE-ingatlan. Szabadtéren 5 db salakos teniszpálya, 1 db nagypályás füves labdarúgópálya, amelyen 4 db kispálya alakítható ki, 1 db műfüves kispályás labdarúgópálya, minigolf centrum, 2 db streetballpálya, épületen belül pedig 330 nm-es parkettás terem, továbbá egy 30 nm-es parkettás-tükrös terem áll rendelkezésre. A parkettás nagyteremben kipróbálható az asztalitenisz, a tollaslabda, a küzdősportok, a pilates és zenés-táncos mozgásformák is.
A Vízisporttelep a Duna soroksági mellékágának közvetlenül a partján foglal helyet. A Telepen 3-4-5 személyes túrakenukat, egy- és kétszemélyes túrakajakokat tudunk biztosítani, emellett sárkányhajó bérlésére is van lehetőség. Csapatépítő jellegű rendezvényekre, bográcsozásra, rekreációs programokra, sportprogramokra kiváló adottságú terület.
Végül pedig hozzánk tartozik a Tüskecsarnokban egy 36x18 nm-es félig föld alatti edzőterem. Ezt az egyetemi edzőtermet a BME-vel közösen használjuk labdajátékedzésekre és -mérkőzésekre. Az edzőterem alkalmas röplabda, kosárlabda, futsal és kézilabda sportágakra.

Mióta látja el az ügyvezetői igazgatói pozíciót az ELTE Sport Kft.-nél? Ezalatt az idő alatt milyen újítások, fejlesztések történtek?

Jövőre lesz 10 éves a Társaságunk, és az alapítás óta én látom el az ügyvezetést. Visszatekintve a kezdetekre, hatalmas volt a feladat, főleg az elején. Szűkös saját forrásból sikerült folyamatosan évről évre kisebb infrastruktúra-fejlesztéseket megvalósítanunk a hallgatók és a dolgozók nagy örömére. Idén is sikerült pár új fejlesztéssel színesíteni az egyetemi sportszolgáltatás kínálatát. A műfüves labdarúgópályák mellé telepítettünk egy poolballpályát, és beszereztünk egy Hardbody Hang HBH CUBE 003-as kombinált mobil saját testsúlyos edzőeszközt. A poolballpályát az ELTE hallgatói ingyenesen használhatják. A HBH-eszközt az egyetemi rendezvényeken használjuk, továbbá 2018 tavaszától szervezett foglalkozásokon tudnak a hallgatók részt venni a HBH telepített helyszínén, a csarnok és a Tüske uszoda közötti parkosított területen.

Személyesen mire a legbüszkébb a Társasággal kapcsolatban?

Ezt két oldalról közelíteném meg. Az egyetem elvárásainak való megfelelés oldaláról arra vagyok a legbüszkébb, hogy a ránk bízott alapfeladatokat, az oktatás infrastruktúrájának biztosítását, a hallgatói és dolgozói hozzáférés növelését és a hatékony vagyongazdálkodást sikerült megvalósítani. Ez az egyetemi sportot szolgálta. A másik oldal pedig – alapfeladatainkon túl –, hogy olyan hallgatói és dolgozói szabadidősport-rendezvényeket indítottunk el, amelyek láthatólag ma már hagyományteremtők, és nagy kedvvel vesz részt rajta az egyetemi közösség.

Vannak olyan élsportoló hallgatói az ELTE-nek, akikre kiemelten büszkék?

Büszkék vagyunk Kapás Boglárkára, olimpiai és világbajnoki bronzérmes úszóra, aki tavaly óta az ELTE Sport arca is. De sorolhatnánk a többi olimpikont is: például ott van Csere Gáspár, aki maratoni futásban képviselte országunkat, egyetemünket és a BEAC-ot (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club) a riói olimpián. Atlétikában gyaloglásban Récsei Rita, Srp Miklós képviselték egyetemünket a legutóbbi olimpián. A riói paralimpián Illás Fanni úszásban képviselte az ELTE-t. A kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó hallgatóink úgynevezett kiemelt mentorprogramban vesznek részt. Az egyetem támogatja őket, és segíti hallgatói és sportolói előmenetelüket.

Az ELTE Fit Night az ELTE Sport Kft. fitneszfesztiválja. Hogyan jött létre, és honnan jött az ötlet?

Az ötletet Kis Niki kolléganőm adta, ő kezdeményezte a rendezvényt hét évvel ezelőtt. Ez egy estébe nyúló fitneszfesztivál, ahol a résztvevők több mint 20 mozgásforma közül választhatnak. Az első évben még egy kisebb rendezvény volt, kevés programmal indult, és arra építve folytattuk. Támogatókat, illetve társszervezőket szereztünk. Az ELTE HÖK-kel, a BEAC-cal, a MEFS-sel és a BEFS-sel együttműködve az egyetem és a budapesti társintézmények széles hallgatói bázisát tudjuk megszólítani. A rendezvény évről évre megrendezésre kerül, legutóbb közel 1000 hallgató jelent meg. Az esemény legfontosabb célkitűzése a „fitt sportok” minél szélesebb körben történő népszerűsítése, a funkcionális tréning hiteles megismertetése és a hozzá kapcsolódó különböző sporteszközök használatának bemu­tatása.

Vannak az ELTE Fit Night-hoz hasonló más rendezvények is?

A dolgozóknak minden év áprilisában megrendezzük az Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Sport Kupáját a két Bogdánfy utcai sportpályán. Idén már hat sportágban hirdettük meg a Kupát, amelyen közel 300 egyetemi és főiskolai dolgozó vett részt. A rendezvény célja a közös mozgáson túl az egyetemek-főiskolák közötti közösség építése. Nemcsak a felsőoktatási intézményekben dolgozókat szeretnénk „megmozgatni”, hanem az egyetemek-főiskolák közötti együttműködést is szeretnénk a magunk eszközeivel erősíteni.
Emellett több rendezvénynek vagyunk társszervezői. Az egyik az ELTE Családi Majálisa, ahol a dolgozókat hívjuk meg egy családi piknikre a Vízisporttelepre, a másik szintén a Vízisporttelepre szervezett program, egy nyári vízitúratábor, ahol szervezett vezetéssel kenu- és kajaktúrákat teljesítve lehet kikapcsolódni. Idén harmadik alkalommal vagyunk társszervezői az ELTE Kancellária Egészség és Sportnapnak, amelyre a Mérnök utcai Sporttelepen kerül sor minden év szeptemberében. Kötetlen és szervezett szabadtéri játékokkal, ügyességi, kreatív, csapat- vagy egyéni sportprogramokkal az iroda és az előadótermek falain kívülre várjuk az oktatókat és dolgozókat.