Mesterszakok

Mesterszakok

Pont ez kell neked!

Az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének oktatói közössége több neves egyetemen tanított már. Megvizsgálták a világ vezető business schooljainak legjobb gyakorlatait is, és kiválasztották az azokból átvehető, legjobb megoldásokat. Végül egy új, Magyarországon egyedülálló mesterképzési koncepciót dolgoztak ki. Nem véletlen, hogy a 2019-ben indított összes mesterszakjuk piacvezetővé vált. 

Megértjük, ha a mesterszakot is szeretnéd ott végezni, ahol az alapszakodat. De érdemes váltani: próbálj ki más oktatási kultúrát, ismerj meg új oktatókat, más egyetemi légkört! Találkozz minél több emberrel, szerezz új barátokat! Mutasd fel a korábbi diplomád mellé egy másik egyetemét is, pláne, ha az a legjobbak közül való. Azokat várjuk, akik valami újat szeretnének!

Szakok és specializációk

Az ELTE koncepciója szerint a legtöbb hallgatónak érdemes átfogóbb gazdasági mesterszakot választania, hiszen szakmai karrierje során valószínűbb, hogy több, különböző gazdasági szakterülettel kerül majd kapcsolatba.

A hazai felsőoktatás 14 különböző gazdasági mesterszakot kínál. Ezek egy része kifejezetten szűk szakterületet céloz meg, és rendszerint országosan is kevesebben jelentkeznek rájuk. Jelentős a szakmai átfedés is közöttük, így számos másikat részben ki is válthatsz a nálunk induló hat mesterszakkal: 

Ugyanakkor szokatlanul sok specializáció közül választhatsz nálunk, hogy ezzel is sokoldalúbbá váljon a tudásod: a hat szakon összesen 15 specializációt kínálunk. Miközben hosszabb távra tekintve jobbnak tartjuk, ha egy olyan képzésen veszel részt, mely az üzleti életet integráltan közelíti meg, nálunk már rövidebb távon is olyan, tudásra tehetsz szert, mely az üzleti életben való megjelenésedet különlegessé teheti.

Munka melletti tanulás támogatása – Mi igazodunk hozzád!

A mesterképzésben részt vevő hallgatók döntő része már dolgozik tanulmányai alatt, ami előnyös is lehet, mert a tanultakat a hallgató könnyebben illeszti az üzleti élet valós helyzeteihez. Az időbeosztás azonban sarkalatos kérdés. Az ELTE mesterszakjai kifejezetten a munka mellett tanulni akarók szempontjaihoz igazodnak. Az MBA kivételével, melyet csak részidős formában indítunk, az összes mesterszakunk fut nappali és részidős változatban is. A nappali és a részidős képzések tantervei, tantárgyai azonosak, így a kétféle képzési forma között bármikor szabadon válthatsz. Ez például az élethelyzeted megváltozása miatt lehet fontos. 

Bár mindkét változat időbeosztása segít a tanulásod és a munkád összeegyeztetni, a nappalis és a részidős oktatási rendszereink oktatásszervezési struktúrája eltérő. A nappali képzés előadásait az összes tantárgyból pénteken hallgathatod, de elérhetők szombati napokon, illetve videófelvételről is. A kiscsoportos szemináriumokat speciális idősávokban tartjuk: hétfőtől csütörtökig reggel 8 és 10 óra, illetve 16 és 18 óra között. Általában két napon tartunk szemináriumokat (pl. kedden és csütörtökön), de reggel és délután megismételjük őket, és - időbeosztásodtól függően – szabadon választhatsz közöttük. 

A szemináriumokat, konzultációkat rendszerint nem doktoranduszok vagy doktori fokozattal nem rendelkező oktatók, hanem a tantárgyak előadói: magasan képzett oktatóink tartják, akik komoly oktatási tapasztalattal rendelkeznek, és szakterületük elismert képviselői. A szemináriumok pedig nem újabb tananyag leadására szolgálnak, hanem az előadásokon tanultak elmélyítésére, kiegészítésére, begyakorlására. Nincs felesleges időtöltés, az előadások tömörek, lényegre törőek, a szemináriumok pedig a tanultak alkalmazását, a tananyag elsajátítását és a számonkérésekre való közös felkészülést szolgálják. Célunk az, hogy tanulmányaidat a számodra leghatékonyabb formában végezhesd. A zárthelyi dolgozatok külön idősávokban vannak, itt is több időpont közül választhatsz. 

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a szorgalmi időszakok heti elfoglaltsága, beosztása optimalizált, hanem a vizsgaidőszakokra eső terhelés is. Az évközi zárthelyikkel, az órai és csoportmunkákkal segítünk abban, hogy minél több tantárgyat zárhass le sikeresen a szorgalmi időszak végéig. Ugyanakkor minden tárgyból vizsgázhatsz is, azaz eldöntheted, hogy melyik tárgyat teljesíted már a szorgalmi időszakban, és melyikből hagyod a felkészülést a vizsgaidőszakra. 

A részidős képzési forma csupán heti egynapos, szombati óralátogatást jelent. Itt nemcsak az előadások, hanem a vizsgák is szombatokra esnek. Ugyanakkor a szombati órákat, vagy akár csak egy részüket, hallgathatod pénteken is, sőt, akár hétről hétre is váltogathatsz e két nap között. Az előadásokat videófelvételről is megnézheted utólag tetszőleges alkalommal. A részidős változat tehát minimalizálja az egyetemi kontaktórákat, így itt jelentősebb a szerepe az egyéni felkészülésnek, amelyhez minden tantárgy esetén elérhetővé tesszük számodra az írásos tananyagot és az egyéb, vizsgákra felkészítő segédanyagokat is. 

Mindkét időbeosztási forma esetén jegyzeteket, az előadásokról videóanyagot kínálunk, valamint precíz, órára lebontott féléves oktatási menetrend szerint biztosítjuk a haladásodat. Ráadásul az ELTE Trefort kerti kampusza Budapest egyik, közösségi közlekedéssel legjobban elérhető csomópontjában van, ami – amellett, hogy hangulatos egyetemi helyszín – szintén komoly időmegtakarítást jelenthet a számodra. 

Gyakorlati irányultság 

Egy mesterképzés persze elméleti tananyagot is kell, hogy tartalmazzon, hiszen az üzleti élet különböző helyzeteire akár évtizedekre előre kell felkészülnöd. Viszont nagyon is igaznak tartjuk a mondást: „nincs gyakorlatiasabb egy-két jó elméletnél”. Azaz a hasznavehetetlen, öncélú, érthetetlen elméleti részekkel nálunk nem találkozol, azokat viszont megtanulod, amelyek a szakma gyakorlatához adják meg a biztos háttered.

Ezt többféleképpen valósítjuk meg. Az ELTE GTI mesterszakjain az előadások már eleve az elmélet és a gyakorlat ideális kombinációi, amit a nappali képzésen további közös foglalkozásokkal, míg a levelező változatnál konzultációkkal és egyéni felkészüléses részekkel egészítünk ki. 

Sok más helyen a mesterképzéseken nincs projektfeladat rendszer. Nálunk azonban minden mesterszak második tanévének mindkét félévében van egy-egy 15 kredites projektfeladat, illetve szakdolgozat-készítő tantárgy. Ezek célja, hogy a tanulmányok lezárása felé már kifejezetten gyakorlatias, sok esetben csoportos feladatokon keresztül tanuld meg önállóan alkalmazni a tanultakat. 

És még valami: minden szakunkon megjelenik egy, az adott terület aktuális kérdéseivel foglalkozó tantárgy, amelyre a terület legjobb gyakorlati szakembereit, vezetőit, menedzsereit hívjuk meg, hogy beszámoljanak a tapasztalataikról és az általuk alkalmazott legjobb megoldásokról.

Tanulj értelmes, hasznos dolgokat!

A legtöbb máshová járó, mesterhallgatónak nincsenek jó alapszakos tapasztalatai ezen a téren. Mi viszont úgy érezzük, hogy rendkívül jó oktatói gárdánk, tudatosan racionalizált oktatásszervezési rendszerünk, valamint tantárgyaink korszerű tananyagai garanciát jelentenek arra, hogy nálunk nem csak hasznos ismereteket sajátíthatsz el, de élvezetet is lelsz a tanulásban. Kerüljük a felesleges elméleti részeket, a matematikát értelmetlenül túlhangsúlyozó, elbonyolított tananyagokat. 

Zökkenj ki a hétköznapokból, építs új kapcsolatokat!

Hisszük, hogy az egyetemi képzés lehet élvezetes! A munka melletti tanulás persze többletteher, de egyúttal kikapcsolódást, feltöltődést is jelenthet, ha hetente legalább egy napot mással és másokkal töltesz. Igyekszünk mindehhez kényelmes, kellemes környezetet is biztosítani. Új kapcsolatokat, barátságokat építhetsz. Az általunk szervezett nemzetközi nyári egyetemen pedig külföldi diákokkal és oktatókkal is találkozhatsz.

További részletek

Szakjaink a felvi.hu-n az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet alatt találhatók meg.

Keresd kiadványainkat személyesen, és lapozz bele magazinunkba!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Elérhetőségeink:
info@gti.elte.hu ; titkarsag@gti.elte.hu
+36 30 243 7119

E tájékoztató csak a fontosabbnak tartott feltételekre terjed ki, végleges és részletes tájékoztatást az Oktatási Hivatal felvi.hu webes felületén, valamint a gti.elte.hu honlapon keresztül adunk. Az ELTE a változtatás jogát fenntartja.