Mesterszakok

Mesterszakok
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézete (ELTE GTI) 2020. február 15-ig az alábbi 2020 szeptemberében induló mesterszakokra várja jelentkezőit:

Kizárólag levelező munkarendben:
MBA (Master of Business Administration) (önköltséges)

Nappali és levelező munkarendben:
Marketing (állami ösztöndíjas és önköltséges)
Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás (állami ösztöndíjas és önköltséges)
Pénzügy (állami ösztöndíjas és önköltséges)
Számvitel (állami ösztöndíjas és önköltséges)
Vezetés és szervezés (állami ösztöndíjas és önköltséges)

A felvételizők kizárólag a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. További információ itt érhető el.

Miért ezek a mesterszakok?

Az ELTE koncepciója szerint érdemes átfogóbb gazdasági mesterszakot választanod, hiszen szakmai karriered során valószínűbb, hogy több, különböző gazdasági szakterülettel kerülsz majd kapcsolatba.

A hazai felsőoktatás 14 különböző gazdasági mesterszakot kínál. Ezek egy része kifejezetten szűk szakterületet céloz meg, és rendszerint országosan is kevesen jelentkeznek rájuk. Jelentős szakmai átfedés is van közöttük, így számos másikat részben ki is válthatsz a nálunk induló hat mesterszakkal:

Munka melletti tanulás támogatása – mi igazodunk hozzád!

A mesterhallgatók döntő része már dolgozik tanulmányai alatt, és ez előnyös is lehet, mert a tanultakat könnyebben illeszti az üzleti élet valós helyzeteihez. Az időbeosztás azonban sarkalatos kérdés. Az ELTE mesterszakjai kifejezetten a munka mellett tanulni akarók szempontjaihoz igazodnak. Az MBA kivételével, melyet csak részidős formában indítunk, az összes mesterszakunk fut nappali és részidős változatban is. A nappali és a részidős képzések tantervei, tantárgyai azonosak, így a kétféle képzési forma között bármikor szabadon válthatsz. Ez például az akkor lehet fontos, ha a tanulmányaid befejezése előtt dolgozni kezdesz.

Bár mindkét változat időbeosztása segít a tanulásodat és a munkádat összeegyeztetni, a nappalis és a részidős oktatási rendszereink oktatásszervezési struktúrája eltérő. A nappali képzés előadásait az összes tantárgyból pénteken hallgathatod, de meghallgathatod őket szombaton, illetve videófelvételről is. A kiscsoportos szemináriumokat speciális idősávokban tartjuk: hétfőtől csütörtökig reggel 8 és 10 óra, illetve 16 és 18 óra között. Tehát általában két napon tartunk szemináriumokat (pl. kedden és csütörtökön), de reggel és délután megismételjükőket, és így – időbeosztásodtól függően – szabadon választhatsz közöttük.

A szemináriumokat, konzultációkat rendszerint a tantárgyak előadói: magasan képzett oktatóink tartják, akik komoly oktatási tapasztalattal rendelkeznek, és szakterületük elismert képviselői. A szemináriumok pedig nem újabb tananyag leadására szolgálnak, hanem az előadásokon tanultak elmélyítésére, kiegészítésére, begyakorlására. Nincs felesleges időtöltés, az előadások tömörek, lényegre törőek, a szemináriumok pedig a tanultak alkalmazását, a tananyag elsajátítását és a számonkérésekre való közös felkészülést szolgálják. Az a célunk, hogy tanulmányaidat a számodra leghatékonyabb formában végezhesd. A zárthelyi dolgozatok külön idősávokban vannak, itt is több időpont közül választhatsz.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a szorgalmi időszakok heti elfoglaltságát, beosztását optimalizáltuk lehetséges idényeid figyelembevételével, hanem a vizsgaidőszakokra eső terhelést is. Az évközi zárthelyikkel, az órai és csoportmunkákkal segítünk abban, hogy minél több tantárgyat zárhass le sikeresen a szorgalmi időszak végéig. Ugyanakkor minden tárgyból vizsgázhatsz is, azaz eldöntheted, hogy melyik tárgyat teljesíted már a szorgalmi, és melyiket a vizsgaidőszakban.

A részidős képzési forma csupán heti egynapos, szombati óralátogatást jelent. Nemcsak az előadások, hanem a vizsgák is szombatokra esnek. Ugyanakkor a szombati órákat, vagy akár csak egy részüket, hallgathatod pénteken is, sőt, akár hétről hétre is váltogathatsz e két nap között. Az előadásokat utólag videófelvételről is megnézheted. A részidős változat tehát minimalizálja az egyetemi kontaktórákat, így itt jelentősebb a szerepe az egyéni felkészülésnek, amelyhez minden tantárgynál elérhetővé tesszük számodra az írásos tananyagot és az egyéb, vizsgákra felkészítő segédanyagokat is.

Azaz mindkét időbeosztási forma esetén jegyzeteket, az előadásokról videóanyagot kínálunk, valamint precíz, órára lebontott féléves oktatási menetrend szerint biztosítjuk a haladásodat. És talán az is számít, hogy az ELTE Trefort kerti kampusza Budapest egyik, közösségi közlekedéssel legjobban elérhető csomópontjában van, ami – amellett, hogy hangulatos egyetemi helyszín – szintén jelentős időmegtakarítást jelenthet a számodra.

Gyakorlati irányultság

Egy mesterképzés persze elméleti tananyagot is kell, hogy tartalmazzon, hiszen az üzleti élet különböző helyzeteire akár évtizedekre előre kell felkészülnöd. Viszont nagyon is igaznak tartjuk a mondást, hogy „nincs gyakorlatiasabb egy-két jó elméletnél”. Azaz a hasznavehetetlen, öncélú, érthetetlen elméleti részekkel nálunk nem találkozol, azokat viszont megtanulod, amelyek a szakma gyakorlatához adják meg a biztos háttered.

Ezt többféleképpen valósítjuk meg. Az ELTE GTI mesterszakjain az előadások már eleve az elmélet és a gyakorlat ideális kombinációi, amit a nappali képzésen további közös foglalkozásokkal, míg a levelező változatnál konzultációkkal és egyéni felkészüléses részekkel egészítünk ki.

Sok más helyen a mesterképzéseken nincs projektfeladat rendszer. Nálunk azonban minden mesterszak második tanévének mindkét félévében van egy-egy 15 kredites projektfeladat, illetve szakdolgozat-készítő tantárgy. Ezek célja, hogy a tanulmányok lezárása felé már kifejezetten gyakorlatias, sok esetben csoportos feladatokon keresztül tanuld meg önállóan alkalmazni a tanultakat.

Tanulj értelmes, hasznos dolgokat!

A legtöbb máshová járó mesterhallgatónak nincsenek jó alapszakos tapasztalatai ezen a téren. Mi viszont úgy érezzük, hogy rendkívül jó oktatói gárdánk, tudatosan racionalizált oktatásszervezési rendszerünk, valamint tantárgyaink korszerű tananyagai garanciát jelentenek arra, hogy nálunk nem csak hasznos ismereteket sajátíthatsz el, de élvezetet is lelsz a tanulásban. Kerüljük a felesleges elméleti részeket, a matematikát értelmetlenül túlhangsúlyozó, elbonyolított tananyagokat.

Zökkenj ki a hétköznapokból, építs új kapcsolatokat!

Hisszük, hogy az egyetemi képzés lehet élvezetes! A munka melletti tanulás persze többletteher, de egyúttal kikapcsolódást, feltöltődést is jelenthet, ha hetente legalább egy napot mással és másokkal töltesz. Mindehhez kényelmes, kellemes környezetet is biztosítunk. Új kapcsolatokat, barátságokat építhetsz. Az általunk szervezett nemzetközi nyári egyetemen pedig külföldi diákokkal és oktatókkal is találkozhatsz.


Keresd kiadványainkat személyesen, és lapozz bele magazinunkba!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!
Kövess minket az Instagramon!

Elérhetőségeink:
info@gti.elte.hu ; titkarsag@gti.elte.hu
+36 30 243 7119

E tájékoztató csak a fontosabbnak tartott feltételekre terjed ki, végleges és részletes tájékoztatást az Oktatási Hivatal felvi.hu webes felületén, valamint a gti.elte.hu honlapon keresztül adunk. Az ELTE a változtatás jogát fenntartja.