Mesterszakok

Mesterszakok

MIÉRT bizonytalanodik el oly’ sok gazdasági alapszakos hallgató a mesterképzési továbblépést illetően? Mert a folytatáshoz nehéz megtalálni az igazán testhezálló képzést.

Az ELTE elemezte a különböző gazdasági mesterképzések hallgatóinak visszajelzéseit, az oktatási problémák és a hallgatói kritikák gyökereit. Megvizsgálták a világ vezető business school-jainak legjobb gyakorlatait is. Végül egy új, Magyarországon egyedülálló mesterképzési koncepciót dolgoztak ki, immáron az ország vezető egyetemével, az ELTE-vel a háttérben.

Milyen szakot válasszak?

Ha határozott elképzelésed van arról, hogy melyik szélesebb területen dolgoznál, válassz egy ilyen nagyobb területre specializált képzést, amelyeken ráadásul számos további részterület felé kínálunk elmozdulási lehetőségek:

Vezetés és szervezés mesterszak, amelyen a vállalati menedzsment életre készülsz fel.

 • Vállalati szervezés és vezetés specializáció
 • Folyamatmenedzsment specializáció
 • Humánmenedzsment specializáció
 • Vezetés- és szervezetpszichológia specializáció
 • Marketingkutatás és -kommunikáció specializáció

Pénzügy mesterszak, amelyen alkalmazott vállalati pénzügyi és befektetési ismereteket szerzel.

 • Befeketéselemző specializáció
 • Multinacionális vállalatok pénzügyei specializáció
 • Pénzügy-matematika specializáció

Számvitel mesterszak, amelyen a számvitel legkorszerűbb területeinek szakembere leszel.

 • Nemzetközi számvitel és könyvvizsgálat specializáció
 • Számvitel és kontrolling specializáció

Marketing mesterszak, piacismeret, kreativitás, növekedés.

 • A sikeres marketing fókuszában a fogyasztó áll. Ezért a képzés is a fogyasztó és a piac széles körű és mélyreható megismerésére alapozva mutatja be a marketing taktikai és stratégia eszközeit, amelyek minden környezetben sikeres marketing stratégába integrálhatók – a kisvállalkozásoktól a multicégekig.
 • Az általános gazdálkodási ismeretek és a menedzsment készségek képessé tesznek arra, hogy vezetőként is sikeres légy.

Ha még nem látod pontosan, melyik terület érdekel jobban, esetleg az alapdiplomád más területről van, vagy a gazdasági területen valamilyen specializáltabb alapszakon végeztél, inkább válassz egy általánosabb mesterszakot:

MBA (Master of Business Administration) mesterszak, amelyen átfogó egyetemi szintű üzleti ismereteket tanulsz meg.

 • Pénzügy specializáció
 • Menedzsment specializáció
 • Marketing specializáció

Milyen időbeosztással tanuljak tovább?

Ez az egyik legnagyobb probléma manapság, mert könnyen lehet, hogy a mesterképzés alatt már dolgozni fogsz, ami egyébként az üzleti mestertanulmányok szempontjából annyiból még előnyös is, hogy így párhuzamosan vállalati tapasztalatokat is szerzel, a képzés során tanultakat rögtön a valós üzleti életben tapasztaltakkal kapcsolhatod össze, rögtön alkalmazhatod is.

A munka melletti tanulás azonban állandó időbeosztási problémákat jelent, ehhez kínálja az ELTE mesterképzéseinek egyedülállóan rugalmas, variálható időbeosztási rendszerét.

Az összes szakunk fut nappali és részidős változatban is – az MBA kivételével, amelyet csak részidős formában indítunk. A kétféle képzési forma között a tanulmányok megkezdése után is szabadon választhatsz.

A nappali mesterképzések speciális időbeosztásúak. Az előadások az összes tantárgyból pénteken vannak, ráadásul elérhetők videóról, valamint szombatonként is hallgathatod őket. A kiscsoportos szemináriumokat speciális idősávokban tartjuk, számos választási lehetőséggel. Lehet ezeket például csak kedden és csütörtökön reggel 8 és 10 óra között, vagy akár mindegyiket délután 16 és 18 óra között látogatni. És persze lehet az időpontokat variálni is.

A részidős képzési forma heti egynapos óralátogatási elfoglaltságot jelent: a pénteket vagy a szombatot. Ezeket variálhatod is, és az előadások videón is megtekinthetők.

Mindkét időbeosztási forma esetén jegyzeteket, az előadásokról videóanyagot kínálunk, valamint precíz, órára lebontott féléves oktatási menetrend szerint haladhatsz.

Elméleti vagy gyakorlati irányultság?

Az ELTE-n az előadások már eleve az elmélet és a gyakorlat ideális kombinációi, amit a nappali képzésen további közös foglalkozásokkal egészítünk ki, míg a levelező változatnál konzultációkkal és egyéni felkészüléses részekkel. Az a gyakorlati foglalkozásokat alapesetben már eleve a tantárgyak előadói tarják. Ha erre időbeosztási okokból nincs lehetőség, akkor is az ő közvetlen felügyeletük alatt futnak e foglalkozások, mindenhol azonos óravázlatokkal, tananyagokkal és közös számonkérések mellett.

A gyakorlatokon már nincs új tananyag, itt az előadásokon tanultakat kell elmélyíteni, begyakorolni. Nincs felesleges időtöltés, az előadások tömörek, lényegre törők, a gyakorlatok pedig a tanultak alkalmazását, a tananyag elsajátítását, és a számonkérésekre való közös felkészülést szolgálják. Célunk az, hogy tanulmányaidat a számodra leghatékonyabb formában végezhesd.

Nálunk minden mesterszak második tanévének mindkét félévében van egy-egy 15 kredites projektfeladat, illetve szakdolgozat-készítő tantárgy. Ezek célja, hogy a tanulmányok lezárása felé már kifejezetten gyakorlatias, sok esetben csoportos feladatokon keresztül tanuld meg önállóan alkalmazni a tananyagot.

További részletek

A 2019 szeptemberében induló mesterszakjaink (vezetés és szervezés, pénzügy, számvitel és MBA) az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet alatt találhatók meg. Itt lehet jelentkezni is.

Keresd kiadványainkat személyesen, és lapozz bele magazinunkba elektronikusan!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Elérhetőségeink:
info@gti.elte.hu ; titkarsag@gti.elte.hu
+36 30 243 7119

E tájékoztató csak a fontosabbnak tartott feltételekre terjed ki, végleges és részletes tájékoztatást az Oktatási Hivatal felvi.hu webes felületén, valamint a gti.elte.hu honlapon keresztül adunk. Az ELTE a változtatás jogát fenntartja.