Hallgatói pénzügyek

Hallgatói pénzügyek
Az alábbiakban a hallgatói pénzügyeikkel kapcsolatban adunk tájékoztatást. Ez pillanatnyilag elsősorban az önköltséges hallgatók számára lényeges, de a hallgatói pénzügyeik kezelése miatt az állami ösztöndíjas hallgatók számára is fontos információkat jelenthet.

Többen érdeklődtek az önköltség befizetése iránt. Az önköltség egyelőre még csak MSc-s hallgatóink számára került kiírásra, de a BSc-s hallgatókra is hamarosan sort kerítünk – a kiírás megtörténtéről Neptun-üzenetet kapnak. A befizetésre a tétel Neptunban történő kiírását követően (a Neptunban látható) észszerű fizetési határidőt (várhatóan két hetet) biztosítunk. Mindazonáltal javasoljuk, hogy akiknek még nem került kiírása az önköltség, kezdjék meg az erre felkészülést.

Befizetések kezelése (Önköltség, illetve a későbbiekben – ha ilyen kiírásra kerül – a különeljárási és többletszolgáltatási díjak állami ösztöndíjas hallgatóknak is) 

A befizetések módjával, részleteivel kapcsolatosan javasoljuk, hogy az ELTE Quaestura oldalán tájékozódjanak. Ezen az oldalon megtalálhatják a fentieken túl és egyebek mellett 

  1. a befizetések technikai átfutási idejére,
  2. a számlaigénylésre, 
  3. a befizetendő tétel megbontására (több forrásból vagy több befizető által teljesített tételekre)

vonatkozó információkról. 

A befizetések Neptunban történő kezeléséről a Hallgatói webes felületről letölthető „Neptun dokumentáció” 7. Pénzügyek fejezetében (154. oldaltól kezdődően) találhat további hasznos információkat (így pl. a kiírt tétel teljesítésére, a Diákhitel 2-re, számlaigénylésre, tételek megbontására vonatkozóan, képernyőfotókkal kiegészítve).

Az alábbiakban a gyűjtőszámlás befizetés és az ettől különböző, intézményi/céges számlaigénylés alapvető szabályait ismertetjük, a teljes részletesség igénye nélkül. 

Gyűjtőszámlás befizetés

A befizetendő (kiírt) tételeikről Neptun-üzenetet kapnak. A befizetéseikre túlnyomó többségében a gyűjtőszámlára utalt egyenlegük terhére kerül sor. A gyűjtőszámlára beutalt pénzösszegek nem automatikusan kerülnek elszámolásra a kiírt tétellel szemben (a gyűjtőszámla valóban csak a befizetések gyűjtésre szolgál), hanem a Neptunban (az átutalás beérkezését követően) Önnek kell majd engedélyeznie, hogy a Neptunban kiírt tétel kiegyenlítésére levehető a gyűjtőszámlán levő egyenlegből a szükséges összeg.

Utalás indítása magyar bankszámláról:
Kedvezményezett: Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kedvezményezett bankszámla száma: 10032000-01426201-01120008
Közlemény: NK-Neptun-kód (például: NK-ABCD12)
Összeg: az átutalni kívánt összeg

A közlemény rovatba kérjük, semmi mást ne írjon, csak a fenti NK-Neptun-kód (az NK- után az Ön saját Neptun-kódját beírva) azonosítót. 

A gyűjtőszámlára utalásnak van átfutási ideje, ami 5-7 munkanap is lehet (külföldről indított átutalás esetén hosszabb). Kérjük, a befizetés határidejénél vegye figyelembe, hogy egy befizetendő tétel nem akkor teljesül, amikor elindította az átutalást, hanem akkor, amikor a Neptunból a gyűjtőszámla egyenlegéből Ön rendelkezik a befizetésről. 

A gyűjtőszámlára utalás tehát minden esetben megelőzi a konkrét – a Neptunból történő – kiegyenlítést, tehát a gyűjtőszámlára a fizetendő tétel (önköltség, vagy más) összegét már előbb is át lehet utalni, minthogy a tétel kiírásra kerülne. A fel nem használt (és későbbi fizetési kötelezettség teljesítésére nem tartalékolt) összeg visszautalásáról az ELTE Quaestura oldalán belépve, az Elektronikus ügyintézés / pénzügy menüpontok alkalmazásával tud intézkedni.

A befizetések módjával, részleteivel kapcsolatosan javasoljuk, hogy az ELTE Quaestura oldalán tájékozódjanak. Ezen az oldalon megtalálhatják a fentieken túl és egyebek mellett 

  • a befizetések technikai átfutási idejére,
  • a számlaigénylésre, 
  • a befizetendő tétel megbontására (több forrásból vagy több befizető által teljesített tételekre),

vonatkozó információkat. 

A befizetések Neptunban történő kezeléséről a Hallgatói webes felületről letölthető „Neptun dokumentáció” 7. Pénzügyek fejezetében (154. oldaltól kezdődően) találhat további hasznos információkat (így pl. a kiírt tétel teljesítésére, a Diákhitel 2-re, számlaigénylésre, tételek megbontására vonatkozóan, képernyőfotókkal kiegészítve).

A gyűjtőszámlás fizetés esetén a közlemény rovatba kérjük, semmi mást ne írjon, csak a fenti NK-Neptun-kód (az NK- után az Ön saját Neptun-kódját beírva) azonosítót.

Intézményi/céges számlaigénylés

Intézményi/céges számlaigénylést a Neptunban tud kezdeményezni. Amennyiben a partner már fent van az intézményi listán, onnan kiválasztva, egyéb esetekben az adatai megadásával. A Neptunból nyomtatott eredeti, a számlafizető partner által cégszerűen aláírt számlaigénylőt a GTI Tanulmányi Hivatalhoz kell behozni egy eredeti példányban, félfogadási időben. Az elkészült számláról értesítést kap, és személyesen kell befáradni érte – ugyancsak félfogadási időben – a GTI Tanulmányi Hivatalhoz. A számlát a hallgatónak adjuk át továbbításra, nem postázzuk közvetlenül az intézménynek/cégnek. 

Lehetőségük van arra is, hogy legfeljebb két részletben megbontsák a befizetendő tételt (amennyiben a céges számla nem a teljes önköltségről szól). 

Intézményi/céges számlás fizetés esetén nem a gyűjtőszámlára, hanem az ELTE főszámlájára kell utalni, és a közlemény rovatban sem a hallgató Neptun-kódja kell hogy szerepeljen, hanem a számla megjegyzés mezőjében található szöveget.

Utalás indítása magyar bankszámláról:
Kedvezményezett: Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kedvezményezett bankszámla száma: 10032000-01426201-00000000
Közlemény: a számla megjegyzés mezőjében található
Összeg: a számlán szereplő pontos összeg

Felhívjuk a figyelmét, hogy intézményi/céges számlaigénylés esetén is Ön áll hallgatói jogviszonyban, így az esetleges fizetési késedelem is Önt fogja súlytani. Ezért kérjük, az ügyintézés során az ELTE, illetve az ELTE GTI ügyintézési idején kívül vegye figyelembe a számlafizető intézmény/cég ügyintézési idejét is, és ehhez mérten intézkedjen időben a számlaigénylésről.

A számlás befizetésekkel kapcsolatos további részleteket képernyőfotókkal a Quaestura oldalán találhatja meg.

Diákhitel-igénylés

Diákhitel-igénylést a Neptun-rendszeren keresztül is tudnak indítani. A dokumentumok kinyomtatásához és aláírásához pedig a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodába kell ellátogatni (időpontfoglalás lehetséges).

Az önköltséges hallgatók a féléves önköltség részben vagy egészben történő kiegyenlítésére igényelhetnek kötött felhasználású Diákhitel 2-t. 

A Diákhitellel és az ügyintézéssel kapcsolatosan további tájékoztatást a Quaestura oldalán, a Hallgatói webes felületről letölthető „Neptun dokumentáció” 7. Pénzügyek fejezetében (169. és 212. oldal), valamint a Diákhitel Központ honlapján találhat hasznos, részletes információkat. 

Kifizetések a hallgatóknak

A hallgató számára át- vagy visszautalásra kerülő összegeket minden esetben a Neptunban alapértelmezettként megadott bankszámlaszámra utaljuk. Kérjük, ellenőrizze, hogy bankszámlaszámát a Neptunban rögzítette-e, és az helyesen tartalmazza-e a bankszámlaszámát.